Digitala whiteboards har revolutionerat mötesrum och klassrum. Med sina funktioner för de samman fysiska anteckningar med digitala källor på ett intuitivt sätt.

Digitala whiteboards används på sjukhus och skolor, på universitet och i konferensrum. Med sin sömlösa interaktion mellan fysiska anteckningar och digitala uttryckbidrar de även till att göra möten och föreläsningar mer interaktiva och anpassade till vårt digitala beteende,.

– Digitala whiteboards är en rolig produkt. Många gillar direktheten, att en bild som kommer upp direkt på skärmen som man kan anteckna på. Den snabbheten är attraktiv, säger John Bünsow Lindén, Group Product Management Display på Samsung som ligger bakom Flip, en av flera digitala whiteboards på marknaden.

Fler anslutningsmöjligheter och skärmdelning

När den första versionen av Flip släpptes tillförde den då något nytt i och med att den likt en smartphone kunde vändas från liggande till stående läge beroende på behov.

Nyligen lanserades den uppdaterade Flip 2.0 där den befintliga vändbara 55-tumsskärmen uppgraderas till en 65-tums-version som passar bättre i större klassrum och konferenslokaler. Den kan även via wi-fi eller HDMI kopplas till ännu större skärmar, men ändå behålla alla skärmens funktioner. Det går även ansluta sin PC för att i realtid kunna dela eller ändra dokument, från datorn men även från molnet.

Fyra kan måla samtidigt

Efter feedback från användare har nya Flip en mängd nya häftiga funktioner.
– En del användare ville kunna måla och skapa på skärmen, säger John Bünsow Lindén.

Därför har nya Flip 2.0 fått förmågan att känna av olika objekt som trycks mot skärmen. Inte bara den medföljande pennan där man kan växla mellan en tunnare och en tjockare linje. Nu känner den även av händerna. Med pekfingret går det att radera små detaljer, och med handflatan större ytor. Skärmarna kan också hantera externa objekt som målarpenslar. I ”brush mode” kan man måla med en vanlig vattenfärgspensel direkt på skärmen. Det ger känslan av traditionellt ”analogt” målande med vatten- eller oljefärger och med det går det att skapa på ett som inte tidigare varit möjligt. 

– Upp till fyra personer kan måla samtidigt. Det kan jag tänka mig blir väldigt uppskattat i till exempel skolor eller designstudios och andra kreativa sammanhang, säger John Bünsow Lindén.

Samtidigt gavs också själva användargränssnittet en ansiktslyftning. En webbläsare har lagts till för att möjliggöra arbete mot molnbaserade verktyg. Via en extern modul kan man nu få video ut. Dessutom går det nu att klippa och klistra på det blad man antecknar på, och det går också att göra anteckningar på alla källor, både på bilder och video i realtid utan att påverka underlaget.
– Förut var man tvungen att stänga av videon för att kunna anteckna i den. Nu kan man rita överallt utan åtgärder, säger John Bünsow Lindén.

Prioritet på säkerhet

Säkerhet har också fått ny prioritet i och med flera nya säkerhetsfunktioner. Bland tilläggen märks till exempel sexsiffriga koder för att skydda känslig information och stöd för WPA2-kryptering av wifi:n och remote management via MagicInfo.

– Nu kan man till exempel stänga av USB-porten så att det inte går att sätta i en USB-sticka och spara informationen den vägen, säger John Bünsow Lindén.

Smarta, tidsbesparande samarbetsfunktioner gör mötet demokratiskt Egentligen finns det ingen gräns för hur många funktioner man kan lägga in i en digital whiteboard. Vilket också andra aktörer har också passat på att göra. Men det var aldrig planen med Flip 2.0. Där var målet i stället att skala av och prioritera, allt för att skapa en så intuitiv och enkel skärm att använda utan att behöva plöja tjocka manualer.
John Bünsow Lindén menar att den hjälpt till att demokratisera möten:

– Man behöver aldrig fastna i att en måste skriva protokoll efter mötet, eftersom protokollet skrivs medan man antecknar. Dessa anteckningar kan sedan sparas eller delas till alla. Det gör möten mer demokratiska.

Ladda ner smarta tips om Flip 2

Samsung Flip gör ditt möte interaktivt och din arbetsplats smartare på ett säkert sätt.

Ladda ner broschyren (pdf, engelska, 1MB) med 10 tips som visar hur du snabbt får ut det mesta ur en Flip.

  • De personuppgifter du lämnar behandlas av Samsung, vänligen se personuppgiftspolicy.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.