Vad säljer du? Det kan finnas anledning att fundera på det, i en tid när upplevelsen är minst lika viktig som produkter och tjänster. Med ny teknik för visuella upplevelser kan företag lätt sälla sig till den nya ekonomin.

Skogar och sjöar under de fyra årstidernas växlingar, ackompanjerat av ljudet från porlande bäckar och kvittrande fåglar. Det är vad som väntar resenärerna när de kommer till Helsingfors flygplats nya utbyggnad Aukio som invigdes i februari

Via en 75 meter lång 360-graders LED-plattform som slingrar sig fram längs takets kurvor har man skapat en audiovisuell upplevelse med rörlig bild i fokus, som ska borra in det bästa med Finland rakt i hjärtat på varje besökare.
– Tanken med hela det här utrymmet var att imponera på de som anländer till Helsingfors flygplats för första gången. Kurvorna designades ursprungligen av arkitekten utan att känna till teknikens begränsningar, säger Eero Knuutila, Head of Sales Department, på Finavia.

Det Finavia provar nu, är det som allt fler företag i dagens ekonomi satsar på – att ge sina kunder en upplevelse utöver själva grunderbjudandet, utöver produkten eller tjänsten.

Engagemang knyter kunden närmare
Upplevelser skapar nämligen engagemang, ett engagemang som antas knyta kunden närmare varumärket och också kan hjälpa till att skapa ett känslomässigt band till det. Visuella upplevelser som i exemplet med Finavia, uppmuntrar dessutom till att sprida upplevelsen till andra, via foton på sociala medier.

Men att använda upplevelser som relationsskapare är knappast ett nytt fenomen. Metoden har använts länge, främst inom exempelvis underhållnings- och restaurangbranschen. Som till exempel på Hard Rock Café och Planet Hollywood, dit besökarna knappast i första hand kommer enbart för matens skull.

Redan 1998 argumenterade B. Joseph Pine II och James H Gilmore i en artikel i Harvard Business Review, för att företag bör se på upplevelsen som en produkt eller tjänst precis som företagets övriga. Att inte göra misstaget att försöka sälja sina befintliga, traditionella produkter eller tjänster med hjälp av upplevelsen, utan tvärtom att sätta upplevelsen först – och låta produkten agera rekvisita.

I dag lever vi sedan länge i en upplevelseekonomi och med teknikens hjälp har företag i dag ännu större möjligheter att skapa minnesvärda upplevelser med relativt små medel.
Här spelar skärmar och avancerad LED-teknik en viktig roll.

Inspiration på arbetsplatsen

På Microsoft Netherlands till exempel, har man valt att jobba med skärmar på hela arbetsplatsen. Inte bara för presentationer och seminarier utan också i den publika miljön. Här har man ambitionen att hela tiden inspirera både besökare och medarbetare. Som till exempel i matsalen där menyn presenteras på en 65-tums vertikal skärm.

– Bildkvaliteten på skärmen är fantastik och ger verkligen en wow-faktor. Men även mångsidigheten och vad vi faktiskt kan göra med skärmarna vid i olika typer av presentationssammanhang, som video, och högkvalitativt innehåll, är verkligen otroligt, säger Joris Haverkort, Director of Customer Experience Center (MTC), på Microsoft Netherlands.

Ladda ned White Paper:
”Reinvent the customer experience”

Ladda ner dokumentet (pdf, engelska, 125kb) för att läsa om hur ni i framtiden ska arbeta med kundupplevelse.

  • De personuppgifter du lämnar behandlas av Samsung, vänligen se personuppgiftspolicy.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.