När skillnaden mellan att synas eller försvinna i mängden är avgörande för affärerna blir det allt viktigare med stark visuell kommunikation. Modern LED-teknik ger möjligheten att
bygga en starkare visuell identitet än någonsin.

Människor älskar bilder – eller rättare sagt: Våra hjärnor älskar bilder. Forskning har många gånger visat att hjärnan bearbetar bilder snabbare än text. Vi minns en bild mycket bättre och längre än ord.

Bilder påverkar hjärnan på ett omedvetet, emotionellt plan innan de mer kritiska, analytiska processerna går igång.

Kort sagt: Visuell kommunikation har alla förutsättningar för att skapa starka och bestående intryck hos oss människor. Det här är förstås ingen nyhet och vi bombarderas dagligen av visuella meddelanden. För att tränga igenom bruset krävs kreativitet – och tekniska lösningar som inte begränsar möjligheterna.

Case Superdry: LED-vägg i skyltfönstret ökade klädbutikens försäljning

Martin Clarin
Martin Clarin, Nordisk produktchef för LED på Samsung.

– Visuell kommunikation blir allt viktigare för företag och det sprider sig till fler områden än de klassiska, säger Martin Clarin, Nordisk produktchef för LED på Samsung. Företag behöver snabbt kunna förmedla en känsla och bestående bild av vad verksamheten står för. Här ger LED-skärmar stora möjligheter.

LED-skärmar är ljusstarka och ger en stor färgrikedom, kontrast och skärpa. Vidare kan de byggas ihop till enorma skärmväggar helt utan synliga skarvar.

Till skillnad från projektorer kräver de ingen mörkläggning, utan fungerar perfekt i fullt dagsljus och kan därmed även användas i utomhusmiljöer.

– LED-tekniken har bara fördelar vilken tillämpning man än väljer, säger Martin Clarin. I konferensrum blir den visuella upplevelsen mycket starkare och eftersom skärmen är helt tyst och belysningen inte behöver dämpas minskar risken för att deltagarna blir trötta. I butiksmiljöer blir den visuella kommunikationen tydligare med LED-skärmar. I showrooms, receptioner och lounger ger de möjlighet att skapa helt unika visuella lösningar som ger besökarna en wow-känsla.

Digitala skärmar skapar lyxig känsla hos Kicks

En LED-skärm kan förändra intrycket av ett rum totalt, som till exempel hos Telenor.

När Nationalmuseum i Stockholm nyligen byggdes om, installerades just LED-skärmar för kommunikationen. Anledningen var att man installerat UV-säkert fönsterglas, vilket gjort det möjligt med mycket högre ljusinsläpp som inte skadar konsten. Det är en klar förbättring för de anställda och besökarna, men en helt omöjlig miljö för en projektor.

Även om lyckad visuell kommunikation förstås kräver mer än modern teknik, ska man inte underskatta effekten. Gammal teknik ger knappast något positivt intryck av företaget och upplevelsen kan vara direkt avgörande för hur varumärket upplevs och i förlängningen även för affärerna.

– Ett bra exempel är Volvos Studio i Kungsträdgården, berättar Martin Clarin. Studion ligger skymd från dagsljus så man valde att installera en stor LED-skärm som är integrerad med en avancerad belysningslösning. Det lockar nyfikna besökare längst in i lokalen, samtidigt som man förmedlar bilden av Volvo Cars som ett företag i teknikens absoluta framkant.

Ladda ner guide om LED Signage

LED Signage

LED-teknik ger möjlighet till kommunikation i stort format, som kan skapa en stark visuell identitet.

Ladda ner (pdf, 16 sidor, engelska, 444kb) och läs mer i den ultimata guiden till planering, användning och implementation av LED Digital Signage.

  • De personuppgifter du lämnar behandlas av Samsung, vänligen se personuppgiftspolicy.
  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.