Esport som intresse och fenomen bara växer världen över, men vad är egentligen skillnaden mellan esport och andra spel? Kan man bli proffs i esport och vad innebär det? För att gå djupare in på fenomenet och teknikens roll för esporten har vi pratat med Godsent, en esport- och gaming organisation som strävar efter att pusha fantasins gränser när det kommer till spel och spelande.

Hej Matias! Kan du berätta lite kort om dig själv och berätta vad Godsent är?

Absolut! Jag heter Matias Riihijärvi och är 23 år. Jag har en lång historia av spelande bakom mig likt många andra i branschen, men aldrig något professionellt. En av mina närmsta vänner hade grundat vad som då var en liten gräsrots-organisation kallad The Final Tribe med bas i Malmö. Trots små tillgångar och medel inom företaget hade vi redan då globala ambitioner som liknar det vi gör idag på Godsent.

Idag är jag vice-vd på Godsent, en esport och gaming organisation som strävar efter att pusha fantasins gränser när det kommer till spel och spelande. Vi jobbar konstant med att utvecklas i alla ligor vi är aktiva i, och nu har vi faktiskt inlett ett treårsprojekt med ett av världens främsta Brasilianska Counterstrike lag. Det känns riktigt kul!

Skulle du kunna beskriva skillnaden mellan esport och gaming?

Esport är det fenomen som kretsar kring tittarupplevelser inom gaming likaså atletisk och professionellt utövande inom gaming, till skillnad från vanligt spelande. 

I esport kommer det in faktorer som fans, favoritlag, hatlag, gemenskap och community och enormt med matcher överallt. Vi har märkt att många gärna tittar på esport även om de aldrig skulle spela själva. Det är lite som fotboll, du tittar på det och följer det för att du tycker om tittarupplevelsen men det betyder inte att du vill vara ute och själv springa på fotbollsplanen – i alla fall i majoritetens fall.


Jag skulle säga att gaming handlar om total inlevelse i spelet du spelar, att sitta ensam hemma med en öppen spelvärld och försvinna helt in i det. Men att se på esport är en adrenalinrush och tittarupplevelse som får mitt blod att pumpa mer än något solospel kan.

Hur viktig är teknologin för esporten? Hur kommer det sig att ni valt att samarbeta med Samsung?

Professionella spelare behöver spela på de senaste monitorerna och tekniken för att kunna bli så bra som möjligt. Samsung har tekniken och innovationen som möjliggör många olika typer av spelande för alla olika typer av spelare. Jag har exempelvis aldrig spelat på en skarpare skärm än Samsungs G5:a, och då är ni långt ifrån färdiga i er innovationsresa. Tanken med Samsungs G7:a och G9:a är att man ska få en ännu mer uppslukande upplevelse medan man spelar. Detta är superviktigt då skärmteknologin behöver komma till en högre nivå när det kommer till esport. 

Det är inte bara viktigt att kunna spela på bästa möjliga monitor heller, utan det är minst lika viktigt att konstant utvärdera sitt spelande. Vi ser en intressant utveckling i esporten där professionalismen utvecklas mer och mer. Det är inte en spelare som sitter framför sin dator och spelar, utan det är ett professionellt jobb nu mera. Vi går alltid igenom professionella matcher i sin helhet för att se vad som gick bra och vad som gick fel. Som spelare kan man skapa regler i spelet som minskar de personliga misstagen, exempelvis när en granat kommer flygande så backar man två steg. Reglerna blir sedan en vana som man inte ens tänker på.

Vi utvärderar och planerar vårt spelande med hjälp av Samsungs Flip 2. Det är en bättre och smidigare version av en projektor som våra coacher, hälsocoacher och manager har alla sina presentationer på. Tack vare Flip 2 behöver inte alla sitta samlade runt en och samma lilla skärm, utan den förenklar arbetet för alla involverade. Spelarna behöver inte heller stressa med anteckningar då de enkelt kan skickas över till dem efteråt. Det går att rita upp kartor för att dubbelkolla individen och lagets position, det går att kolla på en stor karta medan man spelar och komma underfund med vart man ska. Hur kan man göra någonting smidigare och smartare? Flip 2 är en utveckling av denna tanke och vi är tacksamma att ha den. 

Vi är en esport-organisation som står på väldigt många olika ben just nu, vi jobbar med att spela, logiken, budgeten, marknadsföringen, och så mycket mer. Vi behöver den senaste cutting-edge teknologin och innovationen för att kunna göra det, och då är Samsung ett självklart val för oss.

Som en sista fråga, har du några tips på hur man kan bli en bättre esport spelare?

Kort sagt handlar det om att spela massor. Det längre svaret är att det beror på vilket mål och vilken spelbakgrund man har. Det är få som har visionen att bli proffs när man är 14, utan det växer fram naturligt sen genom att man spelar mer, spelar med bättre spelare, hamnar i ett lag och börjar följa ett spelschema. Man hamnar i ett system där spelandet uppmuntras och om det blir ens mål är det viktigt att fortsätta i de banorna. 

Det är viktigt att sova, äta, träna och spela rätt. Det är inte ”bara” att spela, utan du behöver vara fysiskt och psykiskt stark för att kunna nöta spel som proffsen gör. Tänk bara tillbaka på en skolklass och hur de funkar för eleverna, hur ofta orkar man plugga och hur länge kan man hålla sin fokus? För att bli ett proffs i esport måste du alltid vara 110% inne i det du gör, och då inkluderar det att ta hand om dig själv så att du kan lägga fokusen där den behövs.