Effektivt utformade kontrollrum är helt avgörande för organisationer som behöver övervaka ett stort antal informationsströmmar och fatta kritiska beslut. Det ställer höga krav på all teknisk utrustning, men i synnerhet på de visuella lösningarna.

Kontrollrummet är en speciell miljö. Oavsett om det används för processövervakning i ett kraftverk, militär eller civil koordination och kommunikation, bevakning av en vägsträcka eller trafikledning, är kontrollrummet platsen där ett stort antal informationsströmmar hanteras i realtid och uppdragskritiska beslut fattas. Utformningen av ett kontrollrum och kvaliteten på den tekniska utrustningen har direkt påverkan på såväl driftsäkerhet och beslutskvalitet som operatörernas produktivitet och välbefinnande.

Höga krav på skärmar

Hantering av visuellt material är en central del av varje kontrollrum. Att operatörerna effektivt kan hantera och flytta bilddata från olika källor mellan skärmar och kontrollrummets videovägg är en förutsättning för att kunna fatta korrekta beslut i pressade situationer. Det ställer väldigt specifika krav på skärmarna som används.

– Kontrollrum är verksamhetskritiska och används ofta dygnet runt, förklarar Kim Rasmussen, Business Development Manager för den europeiska kontrollrumsmarknaden hos Samsung. Skärmarna måste klara att köras 24/7 utan driftstopp, ha hög betraktningsvinkel, korrekt färgåtergivning och hög kontrast, utan att vara tröttsamma för operatörerna som ofta sitter långa timmar framför skärmen.

Även andra faktorer påverkar hur bra en skärm fungerar i kontrollrumsmiljö. Kim Rasmussen berättar att kontrollrum ofta har dämpad belysning utan starkt solljus, och därför behöver skärmarna kunna ha optimal bildkvalitet även på lägre ljusstyrka. Även energiförbrukning och värmeutveckling måste vara lägre. 

Sist men inte minst är det självklart viktigt att skärmen är pålitlig med minimala driftstopp, så det är viktigt med lång livslängd.

– Flera av de här egenskaperna är förstås bra även på skärmar som används i andra verksamheter än kontrollrum, säger Kim Rasmussen. Men i kontrollrum är kraven extra höga eftersom konsekvenserna av ett fel kan leda till katastrof. I en industriell anläggning kan det till exempel vara viktigt att se exakt färg på ett rör som håller på att överhettas, medan man i trafikledning kanske behöver hög upplösning för att snabbt kunna läsa av en registreringsskylt eller se detaljer om en olycka inträffar, säger Kim Rasmussen.

Videoväggen viktig

Något som skiljer kontrollrum från de flesta kontor är videoväggen, där olika typer av visuell information samlas. På senare år har gamla bakprojektion-lösningar med låg bildkvalitet och stort monteringsdjup ersatts av platta skärmar. Moderna videoväggar bygger på LED-teknik och erbjuder högre bildkvalitet, och behöver heller ingen åtkomst bakifrån.

– För den som vill ha den optimala bildväggen har vi tagit fram The Wall, berättar Harri Hakala, Key Account Manager på Samsung. The Wall är en gamechanger: den har en livslängd på uppemot 15 år, behöver sällan kalibreras, har extremt hög betraktningsvinkel så att alla i kontrollrummet ser korrekt bild, och den kan byggas sömlöst till den storlek man behöver, även längs böjda väggar. The Wall har dubbel signalöverföring och dubbla nätdelar vilket säkrar optimal drift. Den kan också installeras med remote power, där nätdelarna placeras i ett separat rum och kan bytas vid behov utan att driften påverkas.

Samsung är en global leverantör av skärmlösningar för kontrollrum och erbjuder ett fullt sortiment av professionella skärmar, från platta och böjda skrivbordsskärmar till videoväggar och SMD LED-moduler samt den Micro LED-baserade The Wall, samt smart signage och large format display-lösningar.